קרדאנו cardeno ADA
קרדאנו הוא מטבע קריפטו חדשני המבוסס על טכנולוגיית בלוקצ'יין. בשונה מפלטפורמות מטבעות אחרים, הקרדאנו נכתב בשפת תכנות הסקל שהיא פלטפורמה יציבה ובטוחה מאחיותיה.
הפיתוח של המטבע נעשה על ידי אקדמאיים מתחום ההנדסה והמחקר ששמו להם למטרה לפתח פלטפורמה מתקדמת ייחודית הנחשבת ל"דור שלוש". מייסד קרדאנו הוא צ’ארלס הוסקינסון, מייסד אתריום לשעבר.
קרדאנו איננו רק מטבע אלא פרויקט שלם שהמטבע הוא רק חלק ממנו ונקרא ADA . המטבע נקרא על שם עדה לובלייס שהייתה מתכנתת המחשבים הראשונה בעולם ובתו המתמטיקאית של לורד ביירון.
המפתחים התרכזו במספר מטרות: יכולת התמודדות עם ביקוש גדל, אינטראקציה עם מערכות בלוקצ'יין אחרות ויציבות המערכות בין הרגולטורים למשתמש הבודד. נוצרה פלטפורמה רלוונטיות לכל מי שמתעניין בעתיד הקריפטו אבל כאמור לא רק בתחום זה.
מי שאחראי על מטבע קרדאנו היא קרן ללא מטרת רווח של מדענים מאוניברסיטאות שונות. מטרתה לשפר את המטבעות הוותיקים כמו הביטקוין והאתריום. לקחו את הטכנולוגיה שבבסיס שני מטבעות אלו והעלו אותה לשלב הבא. יישום חוזים עתידיים ושימוש במטבע דיגיטלי. פרויקט קרדאנו הוא פרויקט פתוח שמאתגר כל מומחה מיומן לתרום מיכולותיו והשכלתו לפיתוח הפרויקט.
בהנפקה הראשונית גייס המטבע 62 מיליון דולר ממשקיעים וכיום כבר מדובר על שווי שוק של 45 מיליארד דולר. כל משתמש בעולם יכול לעשת עסקאות בקרדאנו ללא צורך בתיווך רגולטורי. העסקאות נרשמות בבלוקצ'יין של קרדאנו באופן שקוף ומבוזר. המטבע נמצא במקום השישי מבחינת שווי שוק בקרב כל מטבעות הקריפטו.
בניית אמינות טכנולוגית
קרדאנו הוא פרויקט המעורר עניין רב. הוא פותח על ידי שלושה גופים שונים כשהחשוב מבניהם הוא גוף סטנדרטיזציה עצמאי היושב בשוויץ ודואג לכל ההיבטים הרגולטוריים של המטבע. חוקרים ומפתחים מכל העולם (מרביתם מיפן) שוקדים על בניית אמינות לטכנולוגיה שבבסיס מטבע קרדאנו. כל התהליך, בעיצומו של הפיתוח, נסרק על ידי עמיתים מומחים. הדבר מעמיד את התהליך לביקורת ולמעשה מהווה את הבטחת האיכות האקדמית הכי גבוהה שקיימת. התהליך הוא בונה אמון בין המטבע למשתמשים שרואים בשיטה בטחון ליציבות המטבע. התוכנית העתידית של המפתחים היא ליצור אפליקציה לקרדאנו. האפליקציה תהייה מותאמת לאנדרואיד ולאפל או הנפקת כרטיס אשראי שימיר קרדאנו למטבע מקומי. ההמרה תהיה באופן מאובטח ומוצפן. הטכנולוגיה כבר נמצאת בשלבי ניסוי ביפן שם הוצבו כספומטים למשיכת קרדאנו/ ADA.
כריית קרדאנו
תשומת לב מיוחדת ניתנה לכריית מטבעות קרדאנו בשונה מכריית מטבעות שקדמו לו. פרוטוקול הכרייה הותאם במיוחד כדי להוריד באופן משמעותי את משך הזמן שלוקח לכרות מטבעות חדשים ובהתאמה גם להפחית משמעותית את צריכת האנרגיה שנדרשת. על ידי כך השיטה מוזילה עלויות כרייה באופן ניכר. בכך קרדאנו מאוד אטרקטיבי גם למשקיעי קריפטו ידידותיים לסביבה המודאגים מכמות אנרגיה האדירה שדורשת כריית קריפטו. למשל כריית הביטקוין צורכת 0.6% מסך כל צריכת האנרגיה העולמית דוגמת מדינה כמו ארגנטינה.
התפיסה נקראת proof of stake (POS) וקובעת שכל אדם יכול לכרות או לאמת עסקאות בבלוקצ'יין של קרדאנו לפי מספר המטבעות שבהן הוא מחזיק. ככל שבבעלות הכורה יש מספר גדול יותר של מטבעות יש לו גם יותר כוח כרייה. זהו הליך מורכב העושה שימוש בשיטות חדשניות ולכן נקרא טכנולוגיית דור שלישי. התוצאה היא שיפור יכולות הביצוע של הרשת וביצועי החוזים החכמים. החיסרון בשיטה נובע בעיקר מכך שאין שוויון בין הכורים כפי שקיים במטבעות אחרים. כך שהמשתמש העשיר ביותר יתעשר עוד יותר ולא ישאיר סיכויים למשתמשים אחרים.
ארנק קרדאנו
מפתחי קרדאנו יצרו ארנק מיוחד שנקרא Daealus . הארנק מאפשר לכל מי שמשקיע בקרדאנו אבטחה ברמה גבוהה מאוד ומאפשר לאחסן את המטבע גם בחוזי נייר בארנק רגיל. ארנק בעל קוד מפתח ציבורי ופרטי לספר החשבונות הכללי בו מתנהל חשבון הקרדאנו של המשתמש. כל מי שמחזיק במטבעות קרדאנו בארנק דיגיטלי מאובטח יכול לקבל גם זכויות בתגמולים ממניות רשת קרדאנו.
דמי השימוש והעמלות של מטבע קרדאנו הן נמוכות משמעותית מהמתחרים הגדולים, ביטקוין ואתריום.
הטכנולוגיה שמאחורי קרדאנו ומתקני המחקר של הקרן הפכו לאחד הפרויקטים המעניינים ביותר בשוק הקריפטו. המשקיעים להוטים לחפש אחר המטבע הקריפטוגרפי הגדול הבא. מטבע קרדאנו בהחלט נמצא בקטגוריה זו.