מטבע סטלר (Stellar)
צוות מפתחים בתחום הבלוקצ'יין חברו לארגון ללא מטרות רווח שנקרא הקרן לפיתוח סטלר. יחד הם קידמו פרוטוקול מבוזר של קוד פתוח להעברות כספים בינלאומיות ולעסקאות בין כל זוג מטבעות. מערכת תשלומים קלה לשימוש, מאובטחת וזולה. האידיאולוגיה מאחורי המיזם היא הנגשת שירות סחר בינלאומי בנכסים לאוכלוסיות מעוטות יכולת או כאלו שאין להם נגישות לשירותים פיננסיים. לומנס, שסימנוXLM , הוא המטבע הדיגיטלי של סטלר ונקרא גם מטבע סטלר.
המטבע בעל שווי שוק של יותר ממיליארד דולר ונחשב אחד הקריפטו הטובים ביותר בשנים האחרונות.
בהשקת המטבע בשנת 2014 הונפקו 100 מיליארד מטבעות סטלר ומתווספים למחזור עוד 1% באופן קבוע עד שנת 2025. החברה התחייבה שלא תחזיק יותר מ 5% מהמטבעות. בסכום זה היא תתפעל את הפרויקט, תדאג לעלויות הארגון כמו גם המשך פיתוח עתידי.
יתרת המטבעות חולקו כדלקמן:
-
50% חולקו בחינם בשיטות שונות כדי להגביר את השימוש במטבע, כאמור ללא כוונת רווח.
-
25% הוקצו כתמריץ לגופים שיאמצו את הפרויקט וירחיבו את שיתוף הפעולה לאוכלוסיות לא נגישות. תמריץ זה הביא לשיתופי פעולה משמעותיים.
-
19% למחזיקי ביטקוין ועוד 1% למחזיקי מטבע אתריום, לייטקוין וריפל (XRP) כדי לחשוף משתמשים במטבעות חזקים לפרויקט. בחלוקה זו חולקו כ 2 מיליארד מטבעות. המטרה היא לעודד את העוסקים בקריפטו לסחור במטבע סטלר.
הרשת מקבלת תרומות מאגרונים שונים ביניהם מארגון גוגל שהקים קרן מיוחדת לתמיכה בארגוניים טכנולוגיים.
אופן פעולת רשת סטלר
סטלר היא מערכת סליקה מבוזרת בין בנקים וגורמים פיננסיים עסקיים, לבין לקוחותיהם המוסדיים והמשתמשים העצמאיים. המערכת מאפשרת מסחר במטבעות וסחורות דיגיטליים כמו גם במטבעות פיאט. לא עוד מסחר בתוך הרשת בלבד אלא גם בין הבנקים לבין עצמם, על גבי הרשת.
פלטפורמת ריפל שהושקה ב 2004 לביצוע עסקאות בינלאומיות מוצפנת, לפני המצאת הקריפטו, התפצלה בשנת 2014. הפיצול נעשה על ידי ג'ד מקלאב וג'ויס קים שפרשו מריפל והקימו גרסה מבוזרת, רשת סטלר. הרשת הוקמה תוך חבירה לארגון Stellar Development Foundation הפועל ללא מטרת רווח ומכאן שמה.
האידיאולוגיה של הרשת היא לאפשר למשתמשים שירותים פיננסיים זולים במיוחד. המטרה להילחם בעוני ולתת אפשרות למימוש פוטנציאל כלכלי לכל אדם באפשר הוא.
תשתית התשלומים היא פתוחה ומבוססת על טכנולוגיית הבלוקצ'יין המבוזרת. הרשת פועלת על עמלה אפסית כמעט של 0.00001 וכל הרווחים מוחזרים לקהילה.
שיתופי פעולה בולטים נרשמו בין סטלר לIBM,טמפו ודלוייט שהיא אחת מפירמות ראיית החשבון המשגשגות ביותר בעולם ועוד.
שימוש במטבע
על מנת לסחור ברשת על המשתמש לפתוח חשבון ברשת ולהפקיד כסף אצל ישות שנקראת עוגן. בתמורה להפקדה העוגן ינפיק אשראי בארנק דיגיטלי של המשתמש. האשראי יכול להיות מועבר לכל משתמש אחר שגם הוא בעל חשבון ברשת.
ניתן לבצע עסקאות בין שני סוגים שונים של מטבעות. משתמש יכול להעביר דולרים והמקבל יכול לקבל את הכסף ביורו וכדומה. העסקה תתבצע בשערי המטבע הנמוכים ביותר שמערכת סטלר יכולה לאתר. כך גם ניתן לסחור במטבעות פיאט או בשילוב של פיאט וקריפטו.
מטבע סטלר יכול לשמש כנכס ביניים בין זוגות מטבעות שאינם פופולריים כמו המרות בין כסף ניגרי לכסף אינדונזי ויש צורך במטבע מקשר.
אפשר להמיר מטבעות לשימוש עצמי ולא רק להעברת ערך פיננסי או קניית מוצרים.
אימות ההעברות אינו מתבצע על ידי כורים אלא שרתי משתמשים שונים מחוברים ביניהם. זהו שילוב בין משתמשים אינדיבידואליים למוסדות שונים כאשר פרטי המסחר וההיסטוריה נרשמים באמצעות בלוקצ'יין.
הנפקת מטבעות חדשים אפשרית על גבי הפלטפורמה מבלי להזדקק לאנרגיה יקרה. שפת התכנות והמנגנון פשוטים ונגישים. אין צורך בבורסת קריפטו אלא המטבעות נסחרים ישירות מול מטבעות אחרים על גבי רשת סטלר, כגון ביטקוין. אחת התכונות הייחודיות למטבע סטלר היא היכולת להקפיא העברה כך שהמעביר יוכל להתחרט ולבטל טעויות. תהליך העברות הכספים פשוט מאוד ועורך כ 4 שניות בלבד. תהליך ההעברה דומה בפשטותו לשליחת מייל.
ארנק מותאם סטלר
הארנקים המומלצים על ידי רוב המומחים למטבע סטלר הם Stargazer תואם אנדרואיד ומערכות מחשב שולחני. ממשק פשוט עם מערכת ידידותית למשתמש. ארנק מומלץ נוסף הוא ארנק החומרה Ledger Nano S שמתחבר לכל מחשב באמצעות USB ונותן כלים ייחודים למעקב.