ביטקויין/ביטקוין

 מטבע ביטקויין BTC

 

ביטקוין מטבע דיגיטלי

הביטקוין הוא המטבע הדיגיטלי המבוזר הראשון מבין מטבעות הקריפטו. הוא הומצא על ידי ישות שנקראת סאטושי נקאמוטו ונעשה בו שימוש לראשונה בשנת 2009. הביטקוין הוא גם הפופולרי ביותר מבין המטבעות הדיגיטליים. ניתן העבירו דרך האינטרנט ישירות מאדם לאדם. אין צורך בבנק או בית השקעות שינהל את המסחר ואין הגבלת סכום בעסקה הדיגיטלית. המטבע מנוהל על ידי משתמשיו  וערכו נקבע על פי היצע וביקוש. 

בדומה לאתריום, שימוש בביטקוין הוא פשוט בדיוק כמו משלוח מייל וניתן לרכוש אתו מוצרים, להמירו למטבעות רגילים והכל בלי עמלות או עלויות. זהו יתרון ליחידים ולעסקים שמשלמים לבנקים סכומים עצומים על עמלת העברות כספים.

תשלום במערכת הביטקוין נחשב כתקף רק לאחר שהעסקה שודרה לכל המשתתפים וכל המידע הגיע ליעדו. כל עסקה היא סופית ובלתי הפיכה. כל המשתתפים רואים את התשלום ואת הארנק שמקבל את המטבע. אולם הצפייה היא רק בכתובת הארנק ולא בפרטיי בעל הארנק וזהותו, כך שיש אנונימיות מוחלטת למשתתפים.

 

מטבע ביטקויין BTC

כיצד מנפיקים וסוחרים בביטקוין?

הביטקוין מונפק ונסחר ברשת מאובטחת על ידי יחידים הנקראים כורים. הם מוודאים שכל העברה נרשמת באופן שקוף בספרים פומביים ומאומתת באמצעות טכנולוגיית הבלוקצ'יין. הביטקוין לא מודפס אלא מיוצר במחשבים ברחבי העולם. זוהי טכנולוגיה פתוחה של הפקת קוד על פי בחירת המשתמש. הקוד הוא נכס דיגיטלי של המשתמש. כל כורה מתוגמל במטבעות ביטקוין חדשים שנכרו עבורו.

כבר בתחילת דרכו של הביטקוין, נקבע בפרוטוקול קצב כריית המטבע, 21 מיליון מטבעות בסה"כ. אחרון המטבעות יכרה בשנת 2014. לכן הביטקוין ישמור על ערכו וצפוי להיות מוגן מאינפלציה ומניפולציות חיצוניות. כשתושלם כרייתו שום ישות לא תוכל ליצור תוספת של מטבעות.

ניתן לסחור בביטקוין באמצעות חלפנים מקצועיים שממירים ביטקוין לכסף פיאט (שטרות ומטבעות כמו השקל או הדולר),  אנשים פרטיים שמתנהלים כמו במסחר באתרי יד 2 ודומיהם ובאמצעות בורסה. כמו כן, ניתן לשלם בביטקוין גם באתרים מסחריים רבים. למתעניינים בתחום כדאי לבדוק את שער הביטקוין בזמן אמת בעזרת גרף.

טכנולוגיית הבלוקצ'יין

רישום מבוזר של עסקאות בביטקוין ב"ספר" וירטואלי נעשית בקבוצות. כל אחת מהן נקראת בלוק ומכילה מספר עסקאות מסוים. כל בלוק תלוי בבלוק שלפניו ולמעשה מתחיל רק כשהבלוק שלפניו הסתיים . שרשרת כזו של בלוקים נקראת בלוקצ'יין. השיטה מונעת זיופים ומתעדת למעשה את כל העסקאות שנעשו באופן כרונולוגי מאז הקמת המטבע ועד היום. 

 

ארנק דיגיטלי

הביטקוין הוא מטבע דיגיטלי ויש צורך לאחסן ולנהל אותו כמו בחשבון בנק. לשם כך יש למשתמש ארנק דיגיטלי שהוא אפליקציית מחשב או נייד. בארנק הדיגיטלי נרשמות באופן אוטומטי כל העסקאות שאנו מבצעים. ישנם כמה סוגי ארנקים כגון ארנק חם או קר. הארנק החם נועד לשמירה בנייד ל"כסף קטן" בסכומים נמוכים. הארנק החם מיועד למחשב או ל USB לאחסון סכומים גדולים ולטווח ארוך והוא גם בטיחותי יותר. כל העברה שמבוצעת מוצפנת וחתומה דיגיטלית על ידי בעל הארנק. ההעברה משודרת לכל משתמשי ביטקוין דרך רשת האינטרנט. לוקח כעשר דקות עד לביצועה וזאת עקב הגדרה מפורשת בזמן המצאת הביטקוין. 

ההכרה בביטקוין 

השער היציג של הביטקוין הוא תנודתי מאוד לעומת מטבעות הפיאט. השקעה בו נחשבת למסוכנת כלכלית והוא נחשב כנכס שמשמש גם לפעילות בלתי חוקית, הלבנת הון והעלמות מס. השימוש בביטקוין הוא חוקי אולם אינו מפוקח על ידי גופים ממסדיים או פיננסים. למרות זאת גופים בארץ שסוחרים בביטקוין מחויבים ברישיון נותן שירותים פיננסיים. במס הכנסה בישראל הוא נחשב לנכס לא פיננסי ולא כמטבע. לכן יש חובת דיווח על  הרווחים שנוצרים למשתמש כרווחי הון.

אנשים ברחבי העולם מחפשים אלטרנטיבה להשקעה והם מתייחסים אל ביטקוין כמו אל זהב. המטבע הראה רווח ראלי השנה בלבד של כ 670% והוכיח עוצמה. חברות מוסדיות כמו טסלה שהצטרפה למסחר בביטקוין מדווחת על רווחי עתק. אפילו קבוצת הכדורסל הידועה סקרמנטו ב NBA מאפשרת לכל עובדיה ושחקניה לקבל את משכורתם בביטקוין. חברות אשראי הוסיפו מיליוני משתמשים לביטקוין והממסדיים תנו גושפנקה ופועלים להסדרה רגולטורית של הביטקוין. 

הכלכלה העולמית חווה שינוי כאשר 60% משוק הקריפטו נובע מהמסחר בביטקוין שמזה שנים נמצא במגמת עלייה. אמנם עסקינן במטבע צעיר, רק בן 12 שנה וכבר שחקן מרכזי בכלכלה העולמית .



שמעון גלאם מסקר את עולם הקריפטו בין השנים 2020-2023

עולם הקריפטו חווה בשנים האחרונות תנודות חדות, כאשר שווי השוק של המטבעות הדיגיטליים הגיע לשיא של כ-3 טריליון דולר בתחילת 2021, אך צנח ל-1.3 טריליון דולר בסוף 2022. מהם הגורמים לתנודות אלו? מהי התחזית לעתיד עולם הקריפטו?

לפרטים נוספים