מטבע ביטקוין קאש (Bitcoin Cash)
מטבע ביטקוין קאש הוא מטבע קריפטוגרפי מבוזר שנחשב לאחיו הצעיר של הביטקוין. הוא נוצר בשנת 2017 בעקבות פיצול (נקרא בשפת הקריפטו מזלג) בפרוטוקול של מטבע הקריפטו החזק בעולם, הביטקוין. בעת הפיצול כל מחזיקי מטבע ביטקוין החזיקו באופן אוטומטי את אותה הכמות של ביטקוין קאש.
לביטקוין קאש קוד מטבע שרובו זהה לביטקוין אך מהיר באופן משמעותי בעיבוד העסקאות.
קשיים במהירות ביצועי הביטקוין
הביטקוין הוא מטבע הקריפטו הראשון שהפך ללהיט עצום מרגע השקתו. ככל שהביטקוין הפך לפופולרי יותר כך גבר הקושי לאשר עסקאות בזמן אמת, במהירות וביעילות. עסקאות רבות מאוד זרמו למערכות הבלוקצ'יין של המטבע והעומס היה רב. גודלו של כל בלוק מוגבל ל MB1 בלבד. זמן ההמתנה לאישור עסקה לקח במקרים מסוימים ימים רבים. היה צריך פשוט להמתין בתור לעיבוד. הביטקוין עיבד רק 7 עסקאות בשנייה (לויזה העולמית יש יכולת ביצוע עסקאות של 56,000 בשנייה!). נוצר צורך להנגיש את המטבע ולשנות את גודל הבלוק כך שזמן ההמתנה יהיה מהיר מאוד, כיאה למטבע וירטואלי. במקביל גם להוריד דרמטית את עלויות הכרייה. היה צורך להתמודד ולהכין את המערכות לעלייה שצפויה בהמשך וכך חיפשו אלטרנטיבה שתבטיח צמיחה בטוחה.
השקת ביטקוין קאש
כמה מחברי הקהילה הגו את הרעיון להגדלת קיבולת הבלוקים עד ל MB4 בפיצול רך. לעומתם קבוצה שנייה שכללה חברים מקהילת הכורים ביקשו להגדיל מידית ל MB8.
האחרונים נענו בהתנגדות חריפה שהובילה לפיצול של המטבע. פיצול קשה וקבוע שמשמעותו מטבע קריפטו חדש, הוא ביטקוין קאש. בפועל, התוכנה שבבסיס מטבע הקריפטו יצרה שתי גרסאות של אותו המטבע.
הפיצול היה גם חלק מהאידיאולוגיה של קבוצות שונות שבבסיסה קהילה שרואה את המטבע כחנות נכסים בעלי ערך (בדומה לזהב דיגיטלי) והשנייה כאמצעי לעסקאות יומיומיות כמו מזומן (קאש).
לאחר הפיצול התקבלו שתי רשתות מקבילות. רשת ראשונה שהיא הגרסה הישנה של המטבע . לצידה רשת שנייה של אותו המטבע אך בגרסה חדשה ועדכנית יותר.
מהלך פיצול מטבע קריפטו איננו ייחודי לביטקוין קאש. גם האתריום ומטבעות נוספים חוו שינויים משמעותיים בקוד הפרוטוקול שלהם והתפתלו. הביטקוין עצמו התפצל לכמה מטבעות וכך גם הביטקוין קאש שהמשיך להתפצל גם בהמשך הדרך. בשנת 2018 התפצל הביטקוין קאש ונוצר מטבע ביטקוין SV. מטבע שהתייצב במקום ה 19 בדרוג הקריפטו.
חלק לא מבוטל nהבורסות למטבעות הקריפטו והארנקים האלקטרוניים הודיעו שלא יכבדו את ביטקוין קאש היות ועתידו לא ברור. בזמן שהביטקוין הגיע ל 57,000 דולר ליחידה, הביטקוין קאש הגיע רק ל 1400 דולר.
שימוש בביטקוין קאש
בתחילה היה צורך לבדוק אם הארנק שבו הוחזק הביטקוין תומך במטבע החדש. במקרה כזה נכנסה אליו אוטומטית כמות זהה של ביטקוין קאש. כיום רוב הארנקים, ובמיוחד הגדולים שביניהם, מקבלים ביטקוין קאש בלי כל בעיה מיוחדת. ניתן להשתמש במטבע על ידי כך שמחברים אותו לכרטיס חיוב וכך להשתמש בו כמו במזומנים. חברות האשראי ויזה ומסטרקארד מנפיקות את הכרטיסים לנוחות המשתמש. באופן הזה ניתן להשתמש בביטקוין קאש לרכישות בכל סוגי הסחורות כולל כרטיסי מתנה, רכישת אוכל, משחקים ועוד.
עתיד מטבע ביטקוין קאש ויתרונותיו
בקהילת הקריפטו, בה עוסקים גםבמטבעות קריפטו מומלצים, מה שמכונה המערכת האקולוגית של המטבעות, מטבע ביטקוין קאש נחשב כמטבע שהוכיח את עצמו. הסיבה העיקרית לערכו הנמוך נעוצה בתגמול הנמוך שהכורים שלו מקבלים. יכולת העיבוד של ביטקוין קאש מרשימה ועומדת כל כ 90,000 פעולות בשנייה. אמנם יש פחות ביקוש למטבע זה אך מקומו בעשירייה הראשונה מובטח.
כל טיפול בתכונות הביטקוין קאש גורר מיד השוואה לביטקוין. עצם חסותו של הביטקוין הוא כבר יתרון פסיכולוגי.
חוזקו הגדול שהוא זול לשימוש. כל העברה או תשלום בביטקוין קאש עולים למשתמש 0.28 דולר לעומת 60 דולר בביטקוין. הצפי הוא שבלוקים גדולים יותר יאפשרו ליותר משתמשים ברשת לעשות עסקאות כך שבעתיד המטבע יהיה דומה בתפקודו בPayPay הידועה והמוצלחת.
סיכום יתרונותיו העיקריים:
-
עסקאות מתבצעות תוך שניות ואישורן מתקבל תוך דקות.
-
הרשת אמינה ופועלת ללא עומס
-
עמלות נמוכות
-
פשטות בביצוע העסקאות ובשימוש
-
מסתמך על טכנולוגיית הבלוקצ'יין החזקה והאמינה בעולם
עדיף להשקיע במזומן של ביטקוין. זה נכון במיוחד למי שמבצע לעתים קרובות עסקאות קריפטו.