מטבע/מטבעות צ'יינלינק

מטבע צ'יינלינק (Chainlink)

 

פרויקטים דיגיטליים מבוזרים נוהגים להנפיק מטבע קריפטוגרפי שיממן את הפרויקט. כך נולד מטבע צ'יינלינק ( (LINK, שילוב אידיאלי בין מטבע לטכנולוגיה נכונה ומרשימה שעומדת מאחוריו. 

רשת צ'יינלינק פותחה והושקה בשנת 2017 על ידי סרגיי נזרוב וסטיב אליס. סרגיי נזרוב, יזם טכנולוגי שהתמחה בפילוסופיה וניהול, איש נחבא אל הכלים, שימש בעברו כעוזר הוראה בתחום בדיקות נאותות לסטרטאפים טכנולוגיים. נזרוב עבד 10 שנים בתחום הבלוקצ'יין בטרם הושק פרויקט צ'יינלינק. לצידו סטיב אליס, מהנדס תוכנה שהתמחה בבניית תוכנות של אוטומציה לתשלומים.

רשת צ'יינלינק היא רשת אורקל מבוזרת המספקת נתונים בעולם האמיתי לחוזים חכמים בבלוקצ'יין. חוזים חכמים הם הסכמים שנקבעו מראש על הבלוקצ'יין המעריכים מידע ומבוצעים אוטומטית בהתקיים תנאים מסוימים. 

מטבעות צ'יינלינק הם הנכסים הדיגיטליים המשמשים לתשלום עבור שירותים ברשת. לדוגמה, אתר על רשת אתריום שמבצע המרות מט"ח צריך מידע ממקור חיצוני את שערי המטבעות בכל רגע נתון. זה בדיוק המקום שבו אורקל נכנסת למשחק. זו תוכנה המכונה 'תוכנת ביניים' המשמשת כמתווכת, המתרגמת נתונים מהעולם האמיתי לחוזים חכמים על הבלוקצ'יין ובחזרה. אורקל אמינה מספיק כדי להיות המגשר בין רשת להמרות ומידע השערים. 

המטבעות משמשים לתשלום עבור מפעילי הצומת עבור שירותיהם בעת מסירת נתונים ממקורות חיצוניים. המחירים נקבעים על ידי מפעיל צומת צ'יינלינק בהתבסס על הביקוש לנתונים שהם יכולים לספק והשוק הנוכחי לנתונים אלה. 

על מפעילי הצמתים להפקיד את המטבעות ברשת כדי להוכיח את מחויבותם לרשת ולעודד שירות טוב. הרשת גם מענישה מפעילי צמתים  נותנים שירות לא טוב או לא ישר ומטילה עליהם מיסוי במטבעות.

צ'יינלינק בנוי על אתריום בהתאם לתקן ERC-20 לאסימוני קריפטו. ניתן לקנות ולמכור אותו כנגד מטבע פיאט או במטבעות דיגיטליים, בביטקוין או אתריום בלבד. בבורסת בינאנס לדוגמה ניתן להשתמש בכרטיס אשראי לקנייה ומכירה אך יש עלות של כ 5% עמלה. 

 מטבע צ'יינלינק CHAIN

ערך המטבע

גיוס ראשוני של הון לטובת הפרויקט (ICO) הגיע לכדי 32 מיליון דולר במטבעות צ'יינלינק. ההיצע הכולל הוא מיליארד מטבעות, מתוכם רק 350 מיליון נמצאים במסחר. פעמיים בחודש משולמים למפעלי הצמתים ברשת עוד כ 500,000 מטבעות צ'יינלינק (צומת- נקודת המפגש של מסדי הנתונים). בדומה למטבעות קריפטו אחרים, גם מטבעות צ'יינלינק חולקו כדלקמן: 30% למפתחים, 35% למפעילי הצמתים  ו35% לציבור. 

הסתבר שצוות הליבה של הפרויקט מכר חלק משמעותי ממאגר המטבעות הפרטי ו 52 מיליון מטבעות צ'יינלינק יצאו מהארנקים שלהם. בשנתיים האחרונות הרשת הפכה להיות ריכוזית מאוד, דבר המנוגד לקונספציה של ביזור. יותר מ 80% ממטבעות הצ'יינלינק, נמצאים ב 125 ארנקים דיגיטליים בסך הכול. הווה אומר שפחות מ 20% מהמטבעות החופשיים נמצאים בבורסות. התוצאה היא ש 80% מהנכסים מוחזקים אצל 1% מבעלי צ'יינלינק. 

ריכוזיות זו מצביעה על כך שלמרות הגידול בהיצע עדיין הבכירים בצ'יינלינק ממשיכים לרכוש עוד ועוד מטבעות.  

 

מהי רשת צ'יינלינק

צ'יינלינק היא פלטפורמה שעובדת על רשת אורקל (מערכת לניהול מסד נתונים). לרשתות הבלוקצ'יין אין גישה לנתונים שנמצאים מחוץ לרשת שלה. היא צריכה גורם מתווך. הפלטפורמה המבוזרת בלוקצ'יין מחברת בין חוזים חכמים ברשת אתריום בטכנולוגיית בלוקצ'יין לנתונים בעולם האמיתי. ההסתמכות על רשת אורקל איננה חסרת משמעות בעולם הווירטואלי. מדובר בחברת תוכנה רב לאומית מהגדולות בעולם ששמה הולך לפניה בפיתוח שפות תוכנה וממסדי נתונים. 

צ'יינלינק משתמשת בכלים אמינים מאוד להזנת נתונים חיצוניים בחזרה לרשת. חוזים חכמים עוסקים בנכסים פיננסיים ונכסים בעלי ערך רב לפיכך יש חשיבות עצומה לנתונים עליהם החוזה החכם מסתמך. 

שותפויות עסקיות שצ'יינלינק עשתה עם גופים ממסדיים כמו רשת התשלומים SWIFT  שבשימוש הבנקים, היא הגדולה ביותר. חברות ביטוח, בנקים ממסדיים רבים מאוד ואפילו גוגל יצרו שותפויות שנותנות אמינות רבה מאוד לצ'יינלינק. 

מנגד למתחרים פרויקטים דומים בשלבי פיתוח שמתקדמים במהירות ומאפילים על עתיד פרויקט צ'יינלינק שמתנהל בעצלתיים.

האם צ'יינלינק היא השקעה טובה?

מטבע צ'יינלינק הוא אחד ממטבעות הקריפטו  בעל הצמיחה המרשימה ביותר. חשיבות גדולה ניתנת לעובדה ש30% מהמטבעות ניתנו למפתחים כדי להבטיח מימון מספיק לפיתוח עתידי. ככל שהפרויקט מרשים ואמין יותר כך עולה ערך המטבע ואמינותו. ב -18 בינואר 2021 הפך המטבע השמיני בגודלו לפי שווי שוק הקריפטו.